Fine Dining Week

Fine Dining Week w Białym Króliku

Fine Dining Week to wielki festiwal kulinarny, podczas którego szefowie kuchni najwybitniejszych restauracji przygotowują specjalne menu, dzieląc się swoją filozofią kuchni z szerokim gronem odbiorców.

Główny cel to przybliżenie idei fine diningu i wzmocnienie świadomości, czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby. Goście mają okazję doświadczyć wyjątkowych menu i  w ten sposób poznać, na czym polega specyfika i luksusowość tego rodzaju kuchni.

Fine dining to sztuka restauracyjna najwyższej próby i dlatego właśnie w festiwalu nie mogło zabraknąć także Białego Królika. Propozycja restauracji to 6 dni szczególnych kulinarnych wrażeń w ramach tzw. Doświadczeń specjalnych, które zaplanowane są od 24 do 29 lutego.

Szef kuchni Rafał Koziorzemski przygotował na tę okazję dwie propozycje menu  w tym jedną wegańską, aby coraz to większe grono odbiorów kuchni roślinnej także miało okazję uczestniczyć w festiwalu. Sam autor tak opisuje swój wybór:

„Menu, które stworzyłem na to specjalne wydarzenie, jakim jest Fine Dining Week, opiera się na dwóch setach dań, które już serwowaliśmy w Białym Króliku. Są to potrawy przetestowane i „wykończone” w 100%, które pozostały na długo w pamięci naszych gości – zarówno mięsne jak i wegańskie. W pierwszym menu zdecydowany faworyt  to szprotka w jajku z piklowanymi ogórkami i kwaśną śmietaną oraz równie rozpamiętywana krówka z topinamburu z prażoną kaszą gryczaną i pigwowcem. W menu wegańskim bezkonkurencyjna jest przypalona biała kapustka z prażonymi nasionami lnu i słonecznika – to danie podbiło serca naszych wegańskich gości.”

Aby jeszcze bardziej spotęgować doświadczenie fine diningowe sommelierzy Białego Królika postanowili podzielić się w czasie Fine Dining Week z Gośćmi swoją pasją i wiedzą na temat wina. Dlatego też w tej edycji festiwalu zdecydowali się na zaproponowanie uczestnikom oferty łączonej czyli menu degustacyjnego z selekcją win. I tak do flagowych dań szefa kuchni dobrane zostały wina, które współgrają z jego stylem i filozofią gotowania. One to idealnie dopełnią smaki proponowane przez szefa kuchni oraz będą świetnym uzupełnieniem jego dań.

Tegoroczny pairing koncentruje się na winach z Europy, z tak zwanego winnego Starego Świata, które są bardzo delikatne, subtelne i stworzone do łączenia z jedzeniem. W ten sposób z Gości ostanie zdjęty ciężar decyzji, które wino wybrać z bogatej selekcji restauracyjnej tak, aby najlepiej pasowało do tak różnych i indywidualnych smaków potraw.  Rekomendacje sommelierów  Białego Królika to wina nieoczywiste – od małych, butikowych producentów będące zaproszeniem do niesamowitej podróży smaku.

Kontakt: restauracja@bialy-krolik.pl , +48 58 351 03 30