Hotel w Gdyni
0%

Fine Dining Week w Białym Króliku

Fine Dining Week w Białym Króliku
author
quadrille
23 listopada, 2023

Co to jest Fine Dining Week?

Fine Dining Week to wielki festiwal kulinarny, podczas którego szefowie kuchni najwybitniejszych restauracji przygotowują specjalne menu, dzieląc się swoją filozofią kuchni z szerokim gronem odbiorców.

Główny cel to przybliżenie idei fine diningu i wzmocnienie świadomości, czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby. Goście mają okazję doświadczyć wyjątkowych menu i  w ten sposób poznać, na czym polega specyfika i luksusowość tego rodzaju kuchni.

Plan na Fine Dining Week w białym Króliku

Fine dining to sztuka restauracyjna najwyższej próby i dlatego właśnie w festiwalu nie mogło zabraknąć także Białego Królika. Propozycja restauracji to 6 dni szczególnych kulinarnych wrażeń w ramach tzw. Doświadczeń specjalnych, które zaplanowane są od 24 do 29 lutego.

Szef kuchni Rafał Koziorzemski przygotował na tę okazję dwie propozycje menu  w tym jedną wegańską, aby coraz to większe grono odbiorów kuchni roślinnej także miało okazję uczestniczyć w festiwalu. Sam autor tak opisuje swój wybór:

„Menu, które stworzyłem na to specjalne wydarzenie, jakim jest Fine Dining Week, opiera się na dwóch setach dań, które już serwowaliśmy w Białym Króliku. Są to potrawy przetestowane i „wykończone” w 100%, które pozostały na długo w pamięci naszych gości – zarówno mięsne jak i wegańskie. W pierwszym menu zdecydowany faworyt  to szprotka w jajku z piklowanymi ogórkami i kwaśną śmietaną oraz równie rozpamiętywana krówka z topinamburu z prażoną kaszą gryczaną i pigwowcem. W menu wegańskim bezkonkurencyjna jest przypalona biała kapustka z prażonymi nasionami lnu i słonecznika – to danie podbiło serca naszych wegańskich gości.”

Aby jeszcze bardziej spotęgować doświadczenie fine diningowe sommelierzy Białego Królika postanowili podzielić się w czasie Fine Dining Week z Gośćmi swoją pasją i wiedzą na temat wina. Dlatego też w tej edycji festiwalu zdecydowali się na zaproponowanie uczestnikom oferty łączonej czyli menu degustacyjnego z selekcją win. I tak do flagowych dań szefa kuchni dobrane zostały wina, które współgrają z jego stylem i filozofią gotowania. One to idealnie dopełnią smaki proponowane przez szefa kuchni oraz będą świetnym uzupełnieniem jego dań.

Tegoroczny pairing koncentruje się na winach z Europy, z tak zwanego winnego Starego Świata, które są bardzo delikatne, subtelne i stworzone do łączenia z jedzeniem. W ten sposób z Gości ostanie zdjęty ciężar decyzji, które wino wybrać z bogatej selekcji restauracyjnej tak, aby najlepiej pasowało do tak różnych i indywidualnych smaków potraw.  Rekomendacje sommelierów  Białego Królika to wina nieoczywiste – od małych, butikowych producentów będące zaproszeniem do niesamowitej podróży smaku.

Kontakt: restauracja@bialy-krolik.pl , +48 58 351 03 30

Posted in Restauracja

Write a comment

+

Search Room

Wymagane pola *