Kierowani naszą filozofią odkrywania na nowo tradycyjnych, polskich produktów, przygotowaliśmy dla naszych Gości degustację wybitnych polskich serów. W ich selekcji kierujemy się różnorodnością gatunków, tekstur, kolorów jak i producentów. Pragniemy podzielić się z gośćmi wyjątkowymi smakami tworzonymi z pasją przez polskie serowarnie, a podawanymi w towarzystwie naszych wypieków oraz przetworów.
Już sam sposób ekspozycji oraz serwisu serów intryguje i zapowiada obiecujące doświadczenie. Codziennie aranżujemy nasz wózek, dbając o zachowanie jak najwyższej jakości oraz świeżości produktów, by ciekawił zarówno wyglądem jak i zawartością.
Nasza oferta to osiem rodzajów sera, zawierająca m. in. intensywne krowie długo dojrzewające, szlachetne pleśniowe, jak i aksamitne kozie. Ich indywidualny, wyjątkowy charakter zostaje idealnie podkreślony odpowiednią konfiturą receptury Marcina Popielarza. Każdy entuzjasta smaków znajdzie tu coś dla siebie. Goście mogą dowolnie skomponować swoją degustację z trzech, bądź sześciu rodzajów sera lub też poddać się całkowitej eksplozji różnorodności, kosztując wszystkich ośmiu rodzajów. A wszystkie te kreacje realizowane są przy stoliku przez kelnera, który wykraja trzydziestogramowe kawałki wybranych serów i podaje je, odpowiednio grupując stylami i intensywnością. Następnie proponuje pięć, trzy, bądź jeden rodzaj konfitur, w zależności od ilości degustowanych serów. Ostatnim serwowanym elementem są brioszki, podpłomyki i tartinki chlebowe naszego piekarza prosto z etażerki. W trakcie takiego serwisu można poznać pochodzenie oraz sposób produkcji każdego z proponowanych serów, aby jeszcze lepiej zrozumieć i odkryć ukryte w nich smaki.
O znakomite dopełnienie tego doświadczenia zadbał także nasz sommelier. Wybierając spośród naszych win trzy pozycje, które będziemy regularnie zmieniać, zaoferował dodatkowo mały pairing z serami. Świeże, owocowe Sauvignon Blanc swoją kwasowością podkreśla delikatne smaki szczególnie kozich serów, półwytrawne sherry oloroso ze swoimi orzechowymi nutami współgra szczególnie dobrze ze starzonymi, twardymi serami, a 10-letnie porto typu tawny jest wybitnym połączeniem z naszym pleśniowym serem.
Degustacja naszej selekcji serów to idealne zwieńczenie wyjątkowej kolacji, kiedy mimo zjedzonego deseru rozmowa jeszcze się nie kończy, a wspaniały wieczór trwa…
Martyna Ciszewska, Marcin Oziębły