RELAIS & CHÂTEAUX to stowarzyszenie 580 wyjątkowych restauracji i hoteli zlokalizowanych w 65 krajach. Organizacja zrzeszająca uznane obiekty, które łącznie zdobyły 370 gwiazdek Michelin – ma również ogromną moc i wpływ na społeczeństwo. Dlatego też członkowie Relais & Châteaux, we współpracy z Ethic Ocean – mówią dziś jednym głosem; głosem kampanii zwracającej uwagę na potrzebę zaprzestania pozyskiwania i wykorzystywania w kuchni nadmiernie eksploatowanych gatunków.
Mauro Colagreco (Mirazur, Menton, Francja), Vice President, Chefs of Relais & Châteaux:
„To sprawa niezwykle istotna i pilna. Musimy działać odpowiedzialnie i unikać podawania Gościom gatunków, które są przełowione lub hodowane bez poszanowania środowiska”.
World Ocean Day i Relais & Châteaux – razem od 2009 roku
8 czerwca 2024 roku ponownie przypominamy o ogromnym znaczeniu ekosystemów wodnych dla zdrowia planety. Zmuszamy do zastanawiania się nad naszymi nawykami i postawienia pytania: jak dbamy o ochronę oceanów i ich zasobów?
To już dziewiąta z rzędu edycja World Ocean Day – w tym roku nawiązująca do podnoszonego przez ONZ hasła „Obudzić Nowe Głębiny”. Obiekty zrzeszone w Relais & Châteaux to najczęściej firmy rodzinne, oddane kulinarnemu rzemiosłu, ochronie tradycji kulinarnej i hotelarskiej i przykładające ogromną wagę do zachowania lokalnego dziedzictwa, a także ochrony środowiska. To wartości Stowarzyszenia, które ogłoszono przeszło dekadę temu, w listopadzie 2014 roku.
Początkowo inicjatywę podjął były Wiceprezes Stowarzyszenia, Olivier Roellinger (Maisons de Bricourt, Cancale, Francja), oraz były Prezes Philippe Gombert (Château de la Treyne, Francja). Obecnie wizję tę prowadzi Prezydent Laurent Gardinier (Le Taillevent, Domaine Les Crayères, Francja) oraz wspominanego Mauro Colagreco.
„Jako Stowarzyszenie mamy ogromny wpływ na globalną kulturę kulinarną. Musimy oferować naszym Gościom kuchnię etyczną, z pełnym szacunkiem dla światowych zasobów. Jako szefowie kuchni możemy naprawdę pomóc w ochronie naszej planety: chodzi o dokonywanie właściwych wyborów, aby znacząco poprawić nasze relacje ze środowiskiem. Nasze zaangażowanie w ochronę węgorza to doskonały przykład; musimy zmienić swoje zachowanie, aby uratować ten oraz inne zagrożone gatunki”.
– mówi Mauro Colagreco.
Relais & Châteaux dołączyło do kampanii #eelnothankyou prowadzonej przez Ethic Ocean pod koniec 2023 roku, aby zjednoczyć szefów kuchni na całym świecie w obronie tego gatunku, który znika przed naszymi oczami.
Pod wspólną banderą
Szefowie kuchni zrzeszeni w Relais & Châteaux od dawna ściśle związani są ze swoimi lokalnymi społecznościami. Aż 20% obiektów Stowarzyszenia położonych jest bezpośrednio przy wodach słodkich lub morskich. Sukces ich kuchni zależy od współpracy z małymi lokalnymi producentami dbającymi o środowisko.
Jako dumny reprezentant basenu Morza Bałtyckiego również przykładamy ogromną wagę do tego, by nasza kuchnia była etyczna oraz szanowała naturalne zasoby. Dlatego w karcie Białego Królika nie znajdziecie Państwo węgorza, ani innych zagrożonych gatunków.
Nie tylko 8 czerwca, gdy świętujemy bioróżnorodność z naszymi przyjaciółmi z innych, wspaniałych obiektów Stowarzyszenia Relais & Châteaux.