bread

O zaletach królikowego chleba

„Smak chleba, którym dzielimy się z innymi, nie ma sobie równych.”
Antoine de Saint-Exupéry

W Białym Króliku od zawsze przykładaliśmy dużą wagę do odpowiedniego pieczywa, wybierając najlepszych dostawców dbających jak my o jakość stosowanych składników.

Wraz z rozwojem restauracji przyszedł czas na postawienie na własną produkcję chleba, ale, żeby się to stało, potrzebny był odpowiedni piekarz. To właśnie jego miłość do chleba i zawodowa pasja udzieliła się całemu zespołowi i zapoczątkowała nową aktywność w naszej restauracyjnej kuchni.

Chleb to istotny element menu w wielu krajach, ale w Polsce wyjątkowo urósł on do rangi symbolu narodowego. Objawia się to i w cytatach literackich i w powiedzeniach, których wiele można znaleźć w naszej kulturze. Dowodzi to o wadze chleba zarówno w życiu codziennym, jak i tym bardziej symbolicznym, a także częstokroć odnosi się do czasów, kiedy nie był on tak łatwo dostępny.

Dzisiaj wydaje się, że nie musimy się obawiać o brak chleba, ale jego jakość coraz częściej budzi wątpliwości. Szybkie, sztuczne wypieki stosowane są w coraz to liczniejszych sklepach czy piekarniach. Pieczywo w ten sposób tworzone ma krótki termin przydatności i szybko robi się czerstwe i niezjadliwe. A nikt przecież nie lubi wyrzucać chleba, który dla wielu z nas jest bardziej symbolem niż produktem. Warto więc dokonać właściwego wyboru i postawić na wypieki z dobrego źródła, takie, które mogą poleżeć dłużej i zostaną przez nas zjedzone do końca.

Pieczywo Białego Królika wielokrotnie było chwalone przez restauracyjnych gości. Doceniali oni jego smak, strukturę i świeżość. Nasz chleb nie przypomina pieczywa tostowego, ale pragniemy, aby stał się czymś równie codziennym nie tylko w restauracji, ale i w domach, jak u babci… Nic dziwnego gdyż poza niekwestionowanymi walorami smakowymi posiada on także inne korzystne właściwości.

Przede wszystkim sama produkcja naszego chleba trwa prawie 24 godziny, podchodzimy do niej bez pośpiechu, z cierpliwością i sercem. Po drugie wszystkie nasze chleby tworzone są na zakwasie, a dzięki długiemu procesowi i garowaniu w chłodni tworzą się w nich dodatkowe aromaty. Co więcej takie wypieki są łatwiej przyswajane przez organizm także osób uczulonych na gluten. Wreszcie mąka, którą używamy w naszej produkcji, pochodzi z lokalnych młynów, co ma wpływ na jakość i smak naszego pieczywa.

Miniony rok upłynął nam pod znakiem doskonalenia jakości naszego pieczywa i można śmiało powiedzieć, że jesteśmy gotowi, by jeszcze bardziej się nim dzielić. Dlatego właśnie uruchomiliśmy sprzedaż detaliczną następujących chlebów Białego Królika:

  • Żytni 100% – w 2 wariantach: z suszoną śliwką lub z czarnuszką i oliwą kaszubską
  • Pszenno-żytni – do wyboru: z sezamem, makiem, słonecznikiem lub dynią

Gramatura: 650 g
Cena: 14 zł / szt.

Zamówienia: od poniedziałku do soboty do godz. 15.00
mailowo: recepcja@quadrille.pl lub telefonicznie: +48583510300

Płatność: przelewem na konto 80 1130 1121 0080 0169 3520 0001
W tytule proszę napisać rodzaj i ilość chlebów oraz nazwisko zamawiającego.

Odbiór osobisty: następnego dnia od godz. 9.00 do 15.00*
*zamówienia z soboty realizowane są w poniedziałek
(ul. Folwarczna 2, Gdynia)

Zachęcamy do składania zamówień i rozkochania się w naszych wypiekach!

Marta Dworak
PR & Marketing Manager