Chefs for Change to cykl charytatywnych roślinnych kolacji organizowanych w różnych miastach Polski przez ambasadorów kampanii RoślinnieJemy: Marię Przybyszewską, Tomasza Olewskiego, Marcina Popielarza i Grzegorza Łapanowskiego.
Sam projekt ma na celu popularyzowanie idei kuchni roślinnej zarówno w restauracjach jak i w życiu codziennym. Kampania RoślinnieJemy edukuje odbiorców w kwestii roślinnej diety, wspiera producentów żywności, restauratorów oraz sieci handlowe we wprowadzaniu roślinnych produktów i dań zgodnie z hasłem przewodnim „Przyszłość jest roślinna!”.
Biały Królik wspiera RoślinnieJemy już od 2018 roku. Chef Patron Marcin Popielarz został wówczas ambasadorem akcji i włączył się aktywnie we współtworzenie całej kampanii. Z jego perspektywy zmiana to szerzenie modelu odżywiania, który wpływa pozytywnie na właściwy rozwój świadomości kulinarnej. Marcinowi sprawia prawdziwą frajdę tworzenia dania z warzywem w roli głównej i pokazywanie, że kuchnia wege może być kreatywna i smaczna.
„Lubię niszowe projekty, podpisuję się swoim nazwiskiem w pełni pod wszystkimi postulatami tej inicjatywy. Być może nigdy nie będę gotował wyłącznie kuchni wegańskiej, ale bardzo inspiruje mnie ten trend . Odpowiedzialność w odżywianiu się/gotowaniu i skrupulatny wybór produktów to jedna z idei fine diningu.” – Marcin Popielarz
To podejście miało też przełożenie bezpośrednie na restaurację, w której na stałe zagościło dodatkowe menu roślinne jako alternatywa dla typowo tu serwowanych dań mięsnych i rybnych. Już widać, że propozycje wege cieszą się w Białym Króliku coraz większą popularnością.
Tymczasem po miesiącach przygotowań, dyskusji merytorycznych, tworzenia materiałów informacyjnych i szkoleniowych przyszedł czas na cykl kolacji roślinnych Chef for Change. Pierwsza z nich odbyła się w Warszawie, kolejne zaplanowane są w Gdyni (10 maja), Poznaniu (14 czerwca) i Warszawie (2 października). Dochód ze sprzedaży biletów wesprze działania Stowarzyszenia Otwarte Klatki – jednej z 12 najbardziej efektywnych organizacji prozwierzęcych na świecie.
Jednak kolacje to nie wszystko – Chefs for Change to o wiele bardziej kompleksowy projekt zakładający szeroką komunikację, edukację i popularyzację idei RoślinnieJemy poprzez konferencje, warsztaty, szkolenia, spotkania, publikacje, a nade wszystko dialog. Nie chodzi tu o przymus czy podążanie za modą, a o prawdziwe rozsmakowanie się w bogactwie kuchni roślinnej i w ten sposób stanie się częścią zmiany.
Więcej:
https://quadrille.pl/wydarzenia/chefs-for-change/
https://roslinniejemy.org/chefs
Marta Dworak
PR & Marketing Manager